Tillverka egna instrument

Att använda musik i verksamhet är något som jag tror att de flesta barn uppskattar väldigt mycket. Det är ett bra hjälpmedel för barn att utvecklas. Det är bra för bland annat grov och fin motoriken, samarbete, då musik oftast används tillsammans och dem får chansen att bygga på deras självkänsla. 

Ett sätt att använda musik kan vara med hjälp eller endast av instrument. Det finns många olika instrument att köpa men dessa kostar vanligtvis mycket pengar. Det är då bra, ekonomiskt och lätt att använda sig av gammalt eller naturens material för att göra egna instrument. Något som jag har testat i skolan själv är att göra en trumma, olika maracas med olika material och en bjällra. 

Att göra maracas: Leta upp något som håller tätt, till exempel en kryddburk, flaska eller kinderägg. Fyll sedan saken med något som kan tänkas ge bra ljud ifrån sig, som till exempel pärlor, sand, sten eller krossad keramik. 

Att göra en bjällra: En bjällra kan göras på olika sätt, men jag valde att göra min med hjälp av åtta kapsyler, tjockare ståltråd och lite tejp och tyg. Man börjar med att borra ett litet hål igenom alla åtta kapsyler, funkar bra med en handborr eller en liten spik som man spikar igenom och sedan tar ut. Sedan trär man ståltråden genom hålen. Därefter böjer man ståltråden till den storleken som man känner att man vill ha och känns bra. Sedan tejpar eller knyter man runt ståltråden så att den inte går upp och sätter ett mjukt tyg runt för att den ska bli behaglig att hålla i. 

Att göra en trumma: Man börjar med att hitta ett passade rör, utefter vilken storlek som man vill ha. Det kan vara allt från ett gammalt avloppsrör till ett pappersrör. På toppen på trumman sätter man fast skinn eller något annat material som man tror kan göra bra ljud ifrån sig. (Använder man skinn så ska det ligga i blöt ett tag innan man använder det). För att få fast till exempel skinnet måste man antingen borra hål eller häfta fast det beroende på vilket material man väljer. Använder man sig av pappersrör kan det räcka med att man häftar fast skinnet. Använder man däremot tjockare material får man borra hål en bit under kanten på trumman. Skinnet ska det också göras hål på och det kan man göra med hjälp av en håltång. Sedan är det bara att spänna fast ett snöre igenom de olika hålen. 

 

 

 

   

  

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Say your words